Het is paradoxaal: op de momenten dat je je best doet voor een goede nachtrust, lijkt het juist niet te lukken. Als dit een keer gebeurt is het niet zo’n probleem. Maar mensen die vaak wakker liggen in de nacht kunnen hier echt veel last van hebben.
Rust, regelmaat, reinheid en meer
Natuurlijk zijn er basisvoorwaarden voor een goede nachtrust. Therapeuten op gebied van slapen spreken over ‘goede slaaphygiëne’: rust, regelmaat en reinheid (RRR). Jawel, die regels van onze (over)grootmoeders zijn ook hier nog nuttig. Als voorbeeld de regelmaat: het is logisch dat mensen die nachtdiensten draaien meer moeite hebben met goed slapen dan wie normale werktijden heeft. Maar soms heb je alles al gedaan voor die RRR. En nog meer. Wie kent niet alle adviezen: vermijd schermgebruik in de avond, drink een kopje goede-nachtrust-thee, maak een ommetje, neem dit of dat middel… De tips zijn talloos. Soms helpt het wel… een beetje, en zeker niet altijd. In mijn coachingspraktijk zie ik mensen die kampen met veel stress, om allerlei redenen. Stresshormonen zijn antagonisten van ‘slaapstoffen’ – die werken tegengesteld – dus die belemmeren een goede nachtrust. Heeft iemand last van stress of burn-outklachten, dan start het traject altijd met het creëren van ruimte voor herstel. De vicieuze cirkel moet doorbroken worden en goed slapen is een belangrijke factor. Dat was voor mij de reden om mij hier in te verdiepen. Mijn credo is ‘inzicht wijst je de weg’. En dat bedoel ik in ruime zin van het woord.
ACT en slapeloosheid
Dit najaar heb ik daarom met heel veel interesse en plezier een aanvullende scholing gedaan over slapeloosheid en Acceptance & Commitment Therapy (ACT) en inmiddels mijn certificaat binnen. Deze methodiek uit de psychologie helpt heel veel mensen vooruit in het leven. De combinatie met het aanpakken van slapeloosheid vind ik subliem.
Niets doen?
Als je begrijpt wat slapen is, namelijk een ultieme vorm van loslaten, dan is het heel logisch dat alle actie ’s avond om slaap te bevorderen niet gaat helpen. Zolang het lichaam het signaal krijgt dat het iets moet doen, dan blijft de slaap juist weg. Hoe frustrerend voor de mensen die zo hard proberen om hun slaap te verbeteren…. Maar wat is dat nu voor oplossing: niets doen om beter te kunnen slapen? Niets doen klinkt te gemakkelijk en ook een beetje flauw. Maar voor de meeste mensen is niets doen – loslaten – echt heel lastig. Niets doen betekent hier overigens wat anders dan niets veranderen. Dat is nu juist wél nodig.
Wil je meer weten over deze aanpak? Meer lezen >