Slapeloosheid
Ervaar je veel stress, dan is de kans dat je ook problemen met slapen ervaart groot. Stresshormonen werken de slaap tegen, zowel bij het inslapen als bij het doorslapen.
Maar ook als je geen last van stress hebt, dan kun je last van slapeloosheid hebben. Soms is er een medische oorzaak, zoals:
- aandoeningen die effect hebben op het slapen;
- medicatie;
- de overgang (vrouwen);
- verslaving (bijv gamen).
Ook zijn er andere redenen zoals:
- onregelmatig werken;
- actieve avonden;
- ongunstige slaapomgeving (geluid, licht, slecht bed);
- jonge kinderen die ’s nachts wakker worden;
- hoge werkdruk.
Dit zijn maar enkele oorzaken. Aan sommige kun je wat doen, maar niet altijd. Als slapeloosheid aanhoudt, kan dat een stressfactor op zich worden. Je maakt je bij voorbaat al zorgen over het mogelijk niet kunnen slapen, en de gevolgen voor de dag erna.
Hoe doorbreek je slapeloosheid
Adviezen over hoe slapeloosheid aan te pakken zijn talloos. Noem in een gesprek dat je moeilijk slaapt en de tips komen (ongevraagd) naar je toe. Soms zitten daar heus waardevolle dingen bij. Maar slapen en actief zijn bijten elkaar. Slapen is overgave, het ultieme loslaten, het ultieme niets doen.
Veiligheid
Je veilig voelen is dan een eerste vereiste. Veiligheid is een breed begrip. In Nederland leven we in vrede, dat is al een mooie start. Maar per persoon spelen hier andere factoren. En je kunt nog verschil maken tussen veiligheid op het moment van in bed liggen, en veiligheid in het algemeen die ervaren wordt. Zowel omgevingsfactoren als persoonlijke factoren spelen hier een rol.
Rust, regelmaat en reinheid (RRR)
Ook het scheppen van voorwaarden voor een goede slaap is belangrijk. Wat daarbij helpt zijn de regels die passen in het hokje ‘Rust, Regelmaat en Reinheid’. Dus slaap je niet goed, dan kun je hiernaar kijken. Voorbeelden zijn: regelmaat in je bedtijden, niet te lang of te kort in bed liggen, rust in de slaapkameromgeving, activiteit in de avond afbouwen etc.
De slaap uitnodigen
Is hier niet zoveel op aan te merken bij jou dan is er een volgende stap. Wat doe je met je slaapproblemen? Op het moment dat je in de avond hier actief mee aan de slag gaat sla je de plank mis. Ook verzet tegen de slapeloosheid werkt averechts. Een lichaam in actie is niet gereed om de slaap te ontvangen. Vraag maar eens aan een goede slaper wat hij of zij hiervoor doet. Juist, helemaal niets. Goed kunnen slapen begint goed wakker kunnen liggen. De toverformule ‘niets doen om te kunnen slapen’ betekent niet dat er geen veranderingen nodig zijn. Er is weldegelijk iets anders nodig dan wat je tot nu toe gedaan hebt.
De aanpak van Lank
Lank werkt vanuit de methodiek van Acceptance en Commitment Therapy. De start van zo’n traject is een analyse van jouw probleem en wat je tot nu toe hier allemaal aan gedaan hebt. Vervolgens richten we ons op de oorzaak van jouw slapeloosheid en kijken we wat jij nodig hebt om dit te doorbreken.
Lees ook de blog over slapeloosheid.