Stress: motor of killer

Als je googelt op ‘stress’ dan geeft dat meer dan 600 miljoen! resultaten. Daaruit blijkt dat stress vele mensen bezighoudt. Iedereen weet: Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam die ons helpt om extra snel en krachtig te reageren op momenten dat het nodig is. Je lichaam verhoogt het cortisolniveau, je hartslag gaat omhoog en al je spieren staan om scherp. Stress is onze motor om onze prestaties te verbeteren en onze kansen op succes (en in vroegere tijden zelfs op overleving) optimaal te maken. Helemaal goed dus. Helaas geldt ook hier de bekende wijsheid: overal waar ‘te’ voor staat is niet goed.

We zijn in onze huidige samenleving nogal van het padje afgeraakt en ons stresssysteem heeft last van oververhitting. Voortdurende stress is voor veel mensen niet meer de motor, maar de killer geworden. Energie, kracht en succesvol optreden worden juist belemmerd. Overmatige en langdurige stress kan leiden tot overspannenheid. Je bent oververmoeid, rusteloos, het kost steeds meer moeite om je dagelijkse bezigheden naar tevredenheid te volbrengen. Je hebt neiging tot piekeren, concentratieproblemen en je lichaam probeert met allerlei signalen te vertellen dat je niet goed bezig bent: spierpijn, hoofdpijn, slapeloosheid en ga zo maar door. De diehards onder ons luisteren dan nog niet en gaan met onverzettelijke mentale kracht gewoon door. Nog een schepje erbovenop en het moment van instorten komt in zicht.

Bij een burn-out komen alle signalen van de overspannenheid zeer sterk naar voren en ontstaat een overweldigend gevoel van uitputting. Ben je hier aanbeland dan blijkt de stress een ware killer. Een killer van energie, van plezier in je leven, van succesvol zijn, ja zelfs een killer van de gewoonste activiteiten waar je normaal gesproken niet eens over nadenkt. Zoals opstaan uit je bed, je aankleden, je huishouden doen, etc. Ineens worden de gewoonste dingen een enorme opgave. De relatie met je partner, familie en je vrienden wordt op de proef gesteld.

Nu kun je er niet meer omheen: je moet luisteren naar de signalen die je zo lang hebt genegeerd en stap voor stap je energie weer opbouwen. Dat gaat niet vanzelf, daarvoor is een gedegen plan nodig, voor jou op maat, waarbij je alle facetten aanpakt: je mentale gezondheid, je energie, je lijf, je gedrag, je bezigheden en passend ritme van inspanning en ontspanning. Langzaam kom je dan weer terug en heb je een nieuwe kans om het beter aan te pakken in je leven. Dan wordt stress weer de motor waarvoor het bedoeld is. En mocht je denken: burn-out is voor watjes, dat overkomt mij niet. Ik ben wel erg moe, maar dat is nu even, dat gaat vanzelf wel weer over. Dan is dat een heel mooi moment om eens een quickscan te doen, om te kijken hoe die stress jouw motor blijft en nooit onverwacht toch de killer blijkt te zijn.

Plaats een reactie